Overvåkning

Vi overvåkes hele tiden. Over alt. Og så godt som ingen slipper unna. Enten man er på internett, har en mobiltelefon, eller bruker en eller annen form for betalingskort så overvåkes man. Ikke sånn å forstå at man overvåkes i såkalt «ond hensikt», men fordi det er nødvendig for at tjenesten man benytter seg av overhodet skal fungere etter hensikten. På internett måles trafikken på de forskjellige nettstedene, mobiltelefonene må ha et id-nummer så man vet hvem man ringer til, og betalingstjenester for å holde styr på hvilke transaksjoner som til enhver tid foregår.

Formål med overvåking

Overvåkning av PCAlle som har og bruker en eller annen form for datamaskin er også potensielt overvåket, med mindre man har spesielle kunnskaper nettopp rundt dette med å unngå denne type aktiviteter. Den typiske databruker derimot vil ved ordinære daglige aktiviteter neppe legge mye merke til det, men stort sett alt man gjør blir registrert og lagret i forskjellige loggfiler. Har man lest eposten sin, ja så vet leverandøren det. Leser man nettaviser, ja så lagres denne informasjonen også slik at nettavisen vet hvilken type reklame de skal vise. Stort sett uskyldig overvåking, og overvåking med et legitimt formål. Mange datamaskiner har også programvare som overvåker tilstanden, slik at eventuelle feil blir oppdaget og rettet, og den til enhver tid holder seg så sikker som mulig.

Er du en gadgetsperson? Se ulike PC-overvåkningsprodukter hos SpyGadgets.no.

Uheldig overvåking

Så er det de mer uheldige formene for overvåking. Som for eksempel spionasje eller annet ondsinnet formål. Dette kan være hvis noen planter et overvåkingsprogram på datamaskinen med den hensikt å se hva andre gjør, for deretter å presse for penger under trusler om offentliggjøring av innhentet informasjon. Dette være seg loggfiler fra nettsider med porno, eller en eller annen form for privat informasjon man ikke ønsker distribuert. Eksempelvis bilder av intim karakter eller helsemessige eller økonomiske opplysninger.

Frivillig overvåking av eget utstyr

Det kan være mange grunner til at man ønsker å overvåke eget datautstyr. Noen ønsker å holde ungenes aktiviteter under oppsyn, man kan ha interesse av å vite hvilke prosesser andre brukere benytter seg av, eller man kan ha mistanke om misbruk av ressurser – da eventuelt i et arbeidsforhold. Typisk for dette er hvis man mistenker en utro ansatt enten formidler konfidensiell informasjon, eller simpelthen bare bruker arbeidstiden sin til helt andre ting enn å jobbe.

For å utføre denne type overvåking av eget utstyr finnes det en lang rekke løsninger man kan benytte seg av, de aller fleste lett tilgjengelige hos leverandører som har spesialisert seg på denne type tjenester. Vær imidlertid oppmerksom på et forholdsvis strengt regelverk rundt dette, og enhver form for overvåking av uvitende tredjepersoner – hvor fristende det enn måtte være – kan medføre straffeansvar i forhold til personvernlovgivningen.