Delbetaling og forbrukslån

De fleste nettbutikker, enten det er innen elektronikk eller andre, tilbyr delbetaling og lignende kredittløsninger. Dette kan jo på mange måter kalles en form for forbrukslån, der du nedbetaler et lån. Resultatet er at du til slutt har betalt noe mer enn varen i utgangspunktet kostet, på grunn av renter og andre avgifter.

Når lønner det seg med forbrukslån?

delbetaling
Klarna er en vanlig tjeneste som også tilbyr delbetaling.

Spørsmålet er derfor om det kan lønne seg med et forbrukslån – og svare kan faktisk være ja. Om du har drøssevis av varer du har kjøpt på delbetaling, vil du for det første ikke ha oversikt over hva du har i gjeld, og du vil også betale langt mer enn du behøver. Husk også at hver delbetaling ofte har termingebyrer eller andre avgifter, som kan utgjøre en stor forskjell – og forholdsmessig vil forskjellen være større og større jo lavere kostnad en vare isolert sett har.

Om du er i denne situasjonen, er det faktisk slik at et forbrukslån ville vært en bedre løsning for deg. Finn mer info om dette her.

Hva med kredittkort?

Et kredittkort kan ofte være en helt ideell løsning, og i noen tilfeller faktisk bedre enn å betale med sitt debetkort (vanlig bankkort). Noen kort har nemlig rabatter og andre fordeler som gjør at man kan spare penger på kjøp man foretar seg. Dette vil dog kun være lønnsomt dersom kreditten man har brukt blir nedbetalt innen det påløper renter. Her er det store forskjeller på kredittkortene, men ofte har kortene minst 40 rentefrie dager.

I elektronikkjeder kan vi nevne disse kortene som ofte har kampanjer eller faste rabattavtaler med kjeder og enkeltbutikker innen markedet:

  • DnB Mastercard
  • Ikano Visa
  • Privat365

Minst mulig delbetaling

En god tommelfingerregel er i hvert fall å ha så få varer på nedbetaling som mulig. Det fører ofte til at man mister oversikten, og gjør at man kan risikere å komme i en økonomisk vanskelig situasjon. Et forbrukslån er kanskje heller ikke løsningen, da den effektive renten er såpass høy og man blir kanskje værende med lånet i lang tid. Et kredittkort kan derimot være den absolutt beste løsningen i og med at du også kan få bedre pris ved å bruke det, men den sikre og trygge løsningen er selvsagt alltid å betale for ting når du har råd til det – med andre ord at du betaler med penger du har tilgjengelig på ditt bankkort.

Annerledes i Sverige

Selv om det finnes lignende løsninger også i Sverige, er det en større trend å ta opp såkalte SMS lån. Dette er smålån uten sikkerhet som man gjerne kan både oppta og verifisere gjennom mobilen. Du kan lese mer om svenske smålån hos lenders.se. Mange butikkjeder i Sverige har dessuten egne avtaler eller opprettet egne smålån til dette formålet. Et eksempel på dette er Ellos.