Apple eller Android?

apple-vs-androidEr du i tvil om du bør velge en smarttelefon med Android eller iPhone? Det er flere som kjøper Android, blant annet fordi utvalget er større, og man finner mange telefoner til mer overkommelige priser. Android har noen fordeler, men totalt sett mener vi at iPhone fra Apple byr på tryggere og bedre løsninger på mange viktige områder. Her er noen av fordelene du får med iPhone.

Apple har høyere sikkerhet

Operativsystemet til Apple er sikrere enn Android. Årsakene er flere, men først og fremst dreier det seg om at langt flere bruker Android, og dermed er det et større «marked» for malware rettet mot dette operativsystemet. En rapport fra 2015 viste at så mye som 97% av all malware blir kodet for Android, mens bare 0,7% av sikkerhetstruslene retter seg mot Apple sitt operativsystem. Applebrukere ser også ut til å være flinkere til å oppdatere enn Android-brukere. Dermed er de med Android i smarttelefonen mer utsatt, da gamle sikkerhetshull er tilgjengelige i større grad.

iPhone gir bedre personvern

Apple logoÅ bryte seg inn på en iPhone er vanskeligere enn på en smarttelefon med Android. Bruker du feil nøkkel, enten du taster kode eller lar telefonen lese fingeravtrykket ditt, vil det ta lengre og lengre tid før du kan prøve på nytt på en iPhone. Bruk feil nøkkel 10 ganger på rad, og telefonen låser seg permanent. iPhone var den første telefonen som har såkalt Secure Enclave, der en del av prosessoren lagrer innloggingsdetaljene og andre sikkerhetsdetaljer. Koden her kan ikke endres og er kryptert, slik at innstallerte programmer ikke kan foreta endringer i innloggingsnøklene. Systemet er så sikkert at selv ikke føderale myndigheter i USA klarer å bryte seg inn uten hjelp fra Apple. Og den hjelpen har det bedt om et par ganger, men Apple nekter å bistå, av hensyn til brukernes personvern.

Bedre brukervennlighet

Mange sverger til iPhone fordi de mener Apple byr på et bedre brukergrensesnitt. Programvare, enten det er produsert eksternt eller av Apple selv, har et mer helhetlig design som virker mer sømløst. Apper til Android produseres av hvem som helst, og designet kan være veldig forskjellig alt ettersom hvor appen kommer fra. Apples operativsystem er også stort sett forbedringer av forutgående versjoner, det er minimalistisk og designet innenfor mer strenge rammer enn Android. Dette gjenspeiles også i at Apple-brukere er mer lojale. Har man først eid en iPhone, skal det mer til for å bytte til konkurrenten, enn motsatt.

Har du PC eller Mac fra før?

Sannsynligheten for at du velger iPhone fremfor en Android-basert telefon er stor dersom du har en iMac eller MacBook fra før. iPhone kommuniserer rett og slett mye bedre med de bærbare og stasjonære datamaskinene fra Apple. Tilsvarende velger mange Android dersom de ellers bruker datamaskiner med andre operativsystemer enn iOS. Android krever litt mer oppdatering av diveres programmer, det er flere sikkerhetsrutiner som skal følges opp og så videre, mens med iOS går det meste av seg selv. Til syvende og sist er det dine egne preferanser som avgjør, samt lommeboka.